Elektrik tesislerinde ve evimizde son derece önemli olan bu konu nedense hiç dikkat edilmeden kafamıza göre değerler ile yapılmaktadır.
Akımın yükselmesi ile devreyi açarak koruma sağlayan bu cihazın çeşitli türleri vardır. Sigortalar B, C ve D tipi olmak üzere üç grupta incelenir.
B tipi otomatik sigortalar konutlarda kullanılır.
C tipi otomatik sigortalar hem konutlarda hemde konutlarda yüksek akım çekecek motor gibi devre elemanlarını korumak için kullanılır.
D tipi sigortalar ise yalnızca endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi duruma göre, B veya C tipi sigortaları(şalterleri) seçmeliyiz. Sigortaları konumlandırırken ise büyükten küçüğe doğru konumlandırmalıyız ki arıza durumunda lokal olarak müdahale edilsin diğer bölümleri etkilemesin.
İletkenin çekeceği akım ve hattan çekilen akım hesabı yapılarak sigorta seçilmelidir. Aksi durumda kablolar yangın çıkarabilir.
Sigorta(Şalter) Değiştirme Aşamaları
1.Elektrik Enerjisini Kesmek
Hayati derecede önem taşıyan bu durum için yukarıda bahsettiğimiz iş sağlığı ve güvenliği için devredeki enerjiyi kesip sonra izoleli malzemeler ile işe başlamak.
2. İletkenlerin Klemensten Sökülmesi
İletkenler izoleli bir tornavida yardımı ile sökülür ve iletkenler sigortanın klemensinden ayrılır.
3. Raydan sökme
Panoya sabitlemek için panoya tutturulan raya mekanik olarak geçmekte (her firmanın çeşitli sabitleme yöntemleri vardır) olan sigortalar(şalterler) pinimi çekilerek raydan sökülür.
4. Yeni Sigortanın Raya Montajı ve Kablo Bağlantısı
Yukarında bahsettiğimiz gibi uygun değerlere sahip seçilen sigorta(şalter) pimi çekilerek raya oturtulur ve sağlamlığı test edilir. Kablolar yanmış veya deforme olmuş ise uçları uygun şekilde açılarak klemense montajı yapılır. Klemense sabitlenen kablolar kesinlikle kontrol edilmeli en çok hata burada yapılıyor ve belirli bir zaman sonra arıza tekrarlıyor.